Banner trap
< terug naar eerdere winkelverhalen

November 2019

Oktober bracht dit jaar nog heel wat zonnige dagen, en ook bij Van Someren & Ten Bosch zomerde het nog flink na. Het leek wel alsof er ongewoon veel exemplaren werden verkocht van boeken als ‘Van vulva tot vagina’ en ‘Vuile lakens’, en het poëtische ‘Kakkerlakje’. Seks is leuk, met gedichten van Lucky Fonz III, werd integraal voorgelezen door Achterhoekse dames op een dagje uit. Moeders van puberzoons kochten ‘Het kleine piemelboek’, welk adjectief , haast ik me te zeggen, op het formaat van het boek slaat, en niet altijd, pars pro toto, op de lezer, en ook het zusterdeel ‘Het vrolijke vaginaboekje’ vond grif aftrek, als dat het juiste woord is.

Vooral op onze bovenverdieping kan de temperatuur op een zonnige dag soms flink oplopen. En dan ben je soms ongewild getuige van tamelijk verhitte gesprekken. Zo stonden enkele weken terug twee twintigers daar naar boeken te kijken. ‘Je weet wel,’ zei zij plotseling, ‘die moedervlek op mijn bil?’ Hij antwoordde, een tikje gretig misschien, bevestigend. ‘Nou, die is op dat naaktstrand nóg bruiner geworden! – Wil je ‘m zien?’ En vóór haar gesprekspartner, verbaal tenminste, kon reageren, draaide ze zich om en toonde hem de bemoedervlekte bil, inclusief het aanpalende, wellicht minder opzienbarende evenbeeld. Een strategisch geplaatst rek met verjaarskalenders onttrok het schouwspel gelukkig aan mijn onbescheiden blik.

Die nazomerdagen zijn echter niet slechts de voorbode van loomheid en gefluisterde intimiteiten. De Zutphense Dweildag zorgt bijvoorbeeld voor de nodige luidruchtige gezelligheid. Omdat onze Turfstraat die dag op de route van een slordige veertig dweilorkesten en drumbands ligt, schallen de marsen en schlagers dan een dag lang de winkel in. Na vier of vijf rondes wordt het dan achter de kassa lastig om helder na te blijven denken.

Dieptepunt die middag was mijn gesprek met een kalm ogende dame die op zoek was naar een boek. Tweemaal was de titel al verloren gegaan in het feestgedruis, toen mevrouw plots door de winkel gilde: ‘STILTE!!’ Ik kon alleen beamen dat ik diezelfde behoefte had, maar niet in staat was iets aan de omstandigheden te doen, en ik wilde haar dat net verontschuldigend verklaren, toen ze me ter verduidelijking op haar telefoon het omslag toonde van die Japanse klassieker, door Shusaku Endo.

Inschrijven nieuwsbrief