Banner trap
< terug naar wat las...?

Fadi El Tofeili, schrijver, vertaler, journalist

Laatste boek: ‘De trilogie Childhood, Youth, Dependency van de Deense Tove Ditlevsen. Indrukwekkend hoe meedogenloos eerlijk zij de kille verhoudingen binnen haar familie ontleedt. De buitenlandse boeken die ik als scholier in Beirut bij de boekenstalletjes van Hamra Street kocht, waren vooral Frans of Amerikaans. Sinds ik in Nederland woon ontdek ik veel werk van nieuwe schrijvers, zoals laatst nog Shuggie Bain van de Schot Douglas Stuart: een grimmig portret van het Thatcher-tijdperk dat mooi laat zien hoe diep historische ontwikkelingen kunnen ingrijpen op de levens van individuen.’

Houdt van: ‘Sinds mijn studie Geschiedenis in Amsterdam houd ik mij bezig met oral history. Ik schrijf en lees graag over persoonlijke ervaringen die licht werpen op grotere gebeurtenissen. Afgelopen tijd las ik A journal of the Plague Year dat Daniel Defoe baseerde op het dagboek van zijn oom over de pestepidemie in Londen in 1665. Laura Spinney bracht mij met haar Pale Rider op het spoor van de Spaanse griep van 1918, een ongekende catastrofe die zich in de schaduw van de Eerste Wereldoorlog voltrok. Mijn moeder van negentig zit vol verhalen over die periode en geregeld keer ik terug naar Libanon om haar herinneringen op te tekenen voor mijn volgende boek. Zij vertelde mij hoe haar vader, voor haar geboorte, door het Ottomaanse leger de oorlog werd ingestuurd. Na drie jaar keerde hij terug in een spookstad; niemand van zijn familie had de epidemie overleefd.’

Favoriete leesplek: ‘Meestal aan tafel omdat ik veel aantekeningen maak. Lezen en schrijven lopen bij mij nu eenmaal voortdurend in elkaar over. Met een koffie en een stapel boeken voor mijn neus in een cafeetje zitten en dan een beetje loom bladeren, dat is voor mij het ultieme geluk.’

Interview en foto: Jacinthe Sykora

Inschrijven nieuwsbrief