Banner trap
< terug naar wat las...?

José Teunissen, verpleegkundige in de ouderenzorg

Laatste boek:Witte dood van Robert Galbraith. Mijn werk is intensief, dus het is heerlijk om even in een verhaal weg te duiken. Nu ben ik bezig in De Rat van Amsterdam. Bij gebrek aan een rondje snuffelen in de winkel tussen alle nieuwe aanvoer, neem ik mijn toevlucht tot de stapel die ik nog had liggen. Als ik niets te lezen heb, word ik onrustig. Het is voor mij toch een beetje als ademhalen.’

Houdt van: ‘Ik heb een voorliefde voor de Tweede Wereldoorlog: de biografie over Gemmeker, het werk van Primo Levi en Bij ons in Auschwitz van Grunberg. Bepaald geen lichte kost, maar allemaal even interessant. Verder laat ik me graag leiden door wat zich aandient. Tijdens de eerste lockdown begon ik aan De pest van Camus – door alle kranten uitgeroepen tot het ultieme pandemieboek – maar dat kroop te veel onder mijn huid; in diezelfde weken verloren wij in ons verpleeghuis negen van de zesentwintig bewoners.

Wil ik rust in mijn hoofd, dan grijp ik naar natuurboeken als Het zoutpad van Raynor Winn. Na mijn pensioen ga ik met een vriendin die tocht lopen, dat hebben we elkaar beloofd. Maar dan niet in zo’n klein tentje hoor, ik ben toch een beetje een prinses op de erwt.’

Favoriete leesplek: ‘Toen ik nog met de trein naar mijn werk reisde, ging ik soms zo op in een boek dat ik bij aankomst in Zutphen eerst een terrasje opzocht om verder te kunnen lezen. Nu lees ik vooral lekker in bed; kussens in mijn rug en een kop thee bij de hand.’

Interview en foto: Jacinthe Sykora

Inschrijven nieuwsbrief