Banner trap
< terug naar wat las...?

Henny Polwijk, beeldend kunstenaar


Laatste boek: ‘De keuze voor een bepaald boek wordt mij vaak ingegeven door waar ik in mijn eigen kunst mee bezig ben. Ik ben niet kerkelijk opgevoed, maar op dit moment lees ik de Bijbel, nu eens echt van begin tot eind. Ik val van de ene verbazing in de andere; de niet aflatende strijd tussen al die verschillende volkeren!’

Houdt van: ‘Werelden die ver af staan van het aardse jachtige bestaan, zoals die van Steiner, Toonder en Tolkien. Sinds ik ooit door iemand met erge haast ben aangereden, ligt mijn levenstempo door een verlamde arm aanzienlijk lager. Ik kan mij goed inleven in Elfen en Enten en heb De Hobbit en In de ban van de ring zo’n zes à zeven keer gelezen. Verder ben ik een enorme bewonderaar van Hendrik Werkman. Naast zijn Chassidische legenden heb ik nog een aantal boeken van hem waar ik geregeld in blader. Net als bij het werk van Paul Klee en de meditaties van Alexey von Jawlensky vraag ik me steeds weer af: Waar komt die lijn vandaan? Wat doet Werkman met die lijn? De tederheid en onhandigheid van die druksels en het verlangen om zijn ware zelf te leren kennen dat daaruit spreekt! Die verinnerlijking is waar ik ook naar op zoek ben als ik aan een beeld werk; gelukkig zijn steen, klei en hout geduldig.

Favoriete leesplek: ‘Thuis zit ik in een speciale stoel waarin ik mijn linkerarm goed kan neerleggen. Voor die stoel staat een stevige muziekstandaard –die kan zelfs een Bijbel aan. In bed lezen is voor mij niet weggelegd, al ligt er wel een schriftje op mijn nachtkastje voor allerhande nachtelijke invallen.’

Interview en foto: Jacinthe Sykora

Inschrijven nieuwsbrief