Banner trap
< terug naar

Julia Blackburn, Dromen van de Karoo

Waar ze eerder prachtige boeken schreef over haar bijzondere en tamelijk onberekenbare ouders, over een bordurende, zieke visser en over fossielen die begraven liggen in het verdronken land tussen Nederland en Engeland, richt Julia Blackburn in haar nieuwste boek haar vizier op de /Xam, een verdreven en uitgestorven volk, dat ooit het centrale binnenland van Zuid-Afrika bewoonde.

De /Xam beschouwden zichzelf als niet meer dan een klein onderdeel van de allesomvattende natuur. ‘Alle dingen zijn ooit mensen geweest, zeiden ze, en vanuit die overtuiging verleenden ze een stem en een waardigheid aan alles wat hen omgaf: de doden en de levenden, de vogels, de dieren, de insecten en de planten, de wind en de regen, de maan en de sterren. Alles had een verhaal, als je maar kon luisteren.’

Hun taal en hun gedachten zijn bewaard gebleven door het geduldige werk van een Duitse filoloog en zijn Engelse schoonzus. Het archief dat zij nalieten, met daarin duizenden pagina’s oral history, is de basis van Julia Blackburns zoektocht naar het bestaan en de verdwijning van de /Xam. Vertaler Paul van der Lecq schrijft er hier over.

Verwacht bij Blackburn niet een rechttoe-rechtaanverhaal. Ze neemt je mee op een grillige reis met onzekere bestemming. Haar boeken zijn altijd wonderlijk, meanderend en in geen enkel hokje te vangen – en dat maakt ze juist zo aantrekkelijk.

Inschrijven nieuwsbrief