Banner trap
< terug naar

Renée van Marissing Gelukkige dagen en Clairy Polak, Voorbij, voorbij

Dementie wordt wel de volksziekte van de 21e eeuw genoemd. De ziekte van Alzheimer is de bekendste en meest voorkomende vorm van dementie. Zo’n 70% van de mensen met dementie heeft de ziekte van Alzheimer. Tot zover de droge feiten over deze ziekte die we allemaal kennen. Maar weten we ook wat het betekent voor de patiënten zelf en voor hun geliefden?

In twee indrukwekkende romans lezen we over de verwoestende gevolgen van deze ziekte.
Renée van Marissing vertelt in Gelukkige dagen over Lina en haar geliefde Sil. Sil is zesenveertig als de ziekte zich openbaart maar door niemand wordt herkend. De irritaties, misdiagnoses en wanhoop over het onbegrepen gedrag van Sil wordt door Van Marissing hartbrekend beschreven. De trouw van vrienden en de liefde van Lina blijven overeind ook als de woorden hun betekenis verliezen en de taal verdwijnt.

In de roman Voorbij, voorbij schrijft Clairy Polak over het ziekteproces van haar grote liefde. Judith heeft Leo op latere leeftijd ontmoet en is als een blok gevallen voor zijn levensdrift. Ze beleven vele gelukkige jaren maar dan wordt steeds duidelijker: Leo lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Judith doet er alles aan om hem bij te staan en gaat daarin verder dan ze zelf ooit voor mogelijk had gehouden. Vrienden helpen haar waar ze kunnen maar uiteindelijk zal ze zelf de beslissing moeten nemen om Leo naar een verpleegtehuis te brengen. Het leven daar beschrijft ze met zeer veel liefde voor de patiënten en de verzorgenden. Hoe pijnlijk het losmakingsproces is van de man die ze liefheeft, die nog leeft maar niet meer te bereiken is.

N.b. Clairy Polak overleed op 31 augustus 2023, vier jaar na de dood van haar man.

Inschrijven nieuwsbrief