Banner trap
< terug naar

Philippe Claudel, Schemering

Na Grijze zielen en Het verslag van Brodeck toont Claudel zich met Schemering weer als een meesterverteller, met een scherp oog voor de zwaktes en wreedheden van de mens.

We bevinden ons in een mistig dorp aan de grens van Europa met een overwegend katholieke bevolking en een kleine moslimgemeenschap. De Pastoor, de Politieman en zijn Plaatsvervanger, de Burgemeester, kortom de notabelen maken er de dienst uit. Dan wordt de Pastoor met een ingeslagen schedel gevonden. De Politieman weet dat het Bestuur van hem verwacht dat hij de moslims als dader aan zal wijzen en ook het volk wijst maar al te graag naar de moslims zonder naar de waarheid te willen zoeken.

De personages worden door Claudel vlijmscherp getekend, met al hun opportunistische, seksistische en kleinzielige kanten. Gelukkig is daar ook de Plaatsvervanger, een goedhartige reus, die het goede belichaamt.

Wie de moord heeft gepleegd, gaan we u niet verklappen, daarvoor moet u dit gruwelijk mooie boek lezen om het na de laatste bladzijden een beetje opgelucht dicht te kunnen slaan.

Inschrijven nieuwsbrief