Onze favorieten
Beroepslezen
De leesclub
Jonge lezers
Grepen uit de geschiedenis
Het gedicht
Braaf in de boekhandel
Inschrijven nieuwsbrief
Otto de Kat, Het uur van de olifant
Het uur van de olifant is een aangrijpende psychologische roman over de koloniale oorlog in Atjeh, 1873-1942, gebaseerd op ware gebeurtenissen.
Maxim en W.A. worden in het Atjeh van rond 1900 als KNIL-soldaten geconfronteerd met de gruwelen van de oorlog tegen een guerrillaleger dat zich met de moed der wanhoop verweert tegen een Nederlandse overmacht. Gewond en getraumatiseerd keert Maxim naar Nederland terug; zijn vriend W.A. blijft achter in Indië en schrijft columns onder pseudoniem Wekker, waarin hij het machtsmisbruik en de leugens van de koloniale machthebbers in Indië en Nederland aan de kaak stelt.
Met verlof in Nederland logeert W.A. bij Maxim en diens vrouw. In hun gesprekken komen herinneringen aan de oorlog boven. En ze moeten de wrange realiteit onder ogen zien: ‘In Atjeh wreedheid en onmacht, in Buitenzorg verblindheid en kalme berusting, op Het Plein zwakheid en vergoelijking.’ Wat gaf Nederland het recht om de bevolking van Atjeh te onderdrukken, in naam van een koningin die zelf nooit in Indië was geweest? Allemaal zeer actueel in het licht van het zojuist verschenen rapport over de dekolonisatie van Indonesië.