Onze favorieten
Beroepslezen
De leesclub van…
Pubers en poëzie
Grepen uit de geschiedenis
Jonge lezers
Braaf in de boekhandel
Inschrijven nieuwsbrief
Natassja Martin, Geloven in het wild
‘De beer is nu al een paar uur weg en ik wacht, ik wacht tot de mist optrekt.’
Zo begint antropologe Natassja Martin haar huiveringwekkende relaas over haar noodlottige ontmoeting met een beer op het schiereiland Kamtsjatka. De Russische politie komt haar in het ziekenhuis, waar ze zwaar gewond naartoe gebracht is, verhoren: wat bezielde deze jonge Française om geheel op eigen houtje de bevroren helling van een vulkaan af te dalen? En hoe is het mogelijk dat deze buitenlandse de aanval van een beer heeft overleefd?
Geloven in het wild is het ontzagwekkende verhaal van haar confrontatie met leven en dood, de talloze operaties die ze moest ondergaan en de aanvaarding van haar nieuwe identiteit als medka, half mens, half beer.
Hoewel de metafysische passages de argeloze lezer soms boven de pet gaan, schreef Martin een fascinerende verkenning van de grens tussen mens en dier. Maar bovenal is haar boek een ode aan de Evenen, de inheemse bevolking van Kamtsjatka die in de bossen woont, van alles en iedereen verlaten, waar het in de winter vijftig graden onder nul is en het leven louter en alleen gericht is op overleven. ‘Hier leven is wachten op de terugkomst. Van de bloemen, van de trekdieren, van de mensen die belangrijk zijn.’