Banner trap
< terug naar

Machado de Assis, Dom Casmurro

Als u houdt van Latijns-Amerikaanse literatuur, en wie houdt daar nou niet van, dan is de zojuist opnieuw uitgegeven klassieker Dom Casmurro van de Braziliaanse schrijver Machado de Assis (1839-1908) een heerlijke verrassing.

Hoofdpersoon Dom Casmurro (heer Nurks) richt zich direct tot de Lezer en vraagt als het ware: wat vindt ú er nou van? Hij legt ons zijn geschiedenis voor die wordt bevolkt door figuren die hij met mildironische pen beschrijft: zijn moeder die ooit een gelofte heeft afgelegd om haar zoon naar het seminarie te sturen, huisvriend José Dias, oom Cosme, nicht Justina en bovenal buurmeisje Capitu. Casmurro is zwaar verliefd op Capitu en laat zich gewillig door haar leiden om uit het seminarie te komen en met haar te trouwen. Zijn beschrijvingen van de mores van de Braziliaanse samenleving in de negentiende eeuw en de rooms-katholieke kerk zijn raak en geestig.

Maar dan kantelt de voortkabbelende idylle als twijfel en jaloezie zich in zijn denken nestelen. Zijn zijn vrouw, zijn zoon, zijn vriend wel degene die ze zeggen te zijn? Wat denkt u Lezer?

Inschrijven nieuwsbrief