Banner trap
< terug naar

Gilles van der Loo, Café Dorian

Dit is zo’n boek dat je in één ruk uit wilt lezen; omdat het zo spannend is, zo goed geschreven – én omdat je van meet af aan vermoedt dat er meer achter het ogenschijnlijk simpele verhaal zit.

Van der Loo opent met de zin ‘Het is ochtend in de stad die ik je geef’, en zet daarmee de toon van het boek. De verteller, een vrouw, geeft de hoofdpersoon een verhaal, ze construeert als het ware zijn leven. Een verwijzing naar Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde?

Het verhaal: een man bestiert een verlopen kroeg in een grote stad. Door hard te werken en met behulp van zijn vaste klanten maakt hij er een gerenommeerd restaurant van. Van der Loo beschrijft de stamgasten met liefde en empathie, door zijn stijl van schrijven voelt het of je als lezer een van zijn vaste gasten bent. Iedereen houdt van hem en toch blijft hij op afstand, verbindt zich niet echt. Wat is er in zijn leven gebeurd, wat is de relatie tussen hem en de verteller? Steeds meer tipjes van de sluier worden opgelicht tot in de laatste bladzijden alles duidelijk wordt.

Inschrijven nieuwsbrief