Banner trap
< terug naar

Elizabeth Strout, Het verhaal van William

‘Zo is het leven: al die dingen die we pas beseffen als het te laat is.’

Lucy Barton – we kennen haar nog uit het prachtige Ik heet Lucy Barton; maar het is niet nodig om dat boek eerst gelezen te hebben – gaat op zoek naar het familiegeheim van haar ex-man William. Maar tijdens deze zoektocht leert ze vooral veel over zichzelf.

Waarom mensen met elkaar trouwen. Hoe slecht we elkaar kennen en – nog pijnlijker – hoe slecht we onszelf kennen. Hoe we, hoewel we echt anders willen en bedoelen, meestal alleen maar met onszelf bezig zijn. En hoe schokkend het kan zijn om jezelf plotseling door de ogen van een ander te zien.

‘Gek genoeg maakte dat moment me die dag iets duidelijk – en weer, nu ik in mijn stoel zat in die langzaam donker wordende hotelkamer in Maine. Het maakte een ogenblik duidelijk wie ik echt was; ik was iemand die zoiets deed. En ik ben het nooit vergeten.’

Het verhaal van William is een boek waarin je telkens zinnen wilt onderstrepen en aan een ander wilt voorlezen. Soms heel terloops, lichtvoetig, bijna babbelend opgeschreven, totdat Strout opeens een mokerslag uitdeelt. Ongelooflijk wat deze schrijfster kan zeggen in dit briljante, ontroerende boek over ons geploeter op aarde.

Inschrijven nieuwsbrief