Banner trap
< terug naar

Alba de Céspedes, Verboden schrift

Het was stom van me om dit schrift te kopen, heel stom. Maar goed, het is gebeurd, ik kan het nu niet meer terugdraaien.

Met deze openingszinnen trekt De Céspedes ons onverbiddelijk haar verhaal in, het relaas van een 43-jarige vrouw in het Rome van de jaren vijftig. Ze begint een dagboek en komt tot de ontdekking dat ze nergens een plek kan vinden om het veilig op te bergen. Toch schrijft ze door en verkent in het schrift haar wereld en de verhouding tot haar naasten. Haar moeder, haar man en kinderen, de maatschappij, ze veroordelen haar tot een bestaan van dienstbaarheid maar zelf stelt ze eenzelfde eis aan haar dochter. Lukt het haar om uit deze val te ontsnappen, haar schrift te verdedigen en een plek op te eisen voor haar gedachten en opvattingen?

Alma de Céspedes schreef Verboden schrift in 1952 en verdween langzaam uit beeld, tot het boek in de uitstekende vertaling van Manon Smits in 2022 in Nederland opnieuw werd uitgegeven. Simone de Beauvoir en Annie Ernaux samengebald in een schrift; een prachtig boek!

Inschrijven nieuwsbrief