Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Tatjana over De nacht voor de scheiding

De Hongaarse schrijver Sándor Márai (1900-1989) kreeg pas na zijn dood internationale bekendheid. Bij de Wereldbibliotheek verscheen een aantal van zijn grote romans, waaronder De nacht voor de scheiding uit 1935.

De titel is een goede afspiegeling van het verhaal, waarin rechter Kristóf Kömives in de nacht voordat hij de scheiding moet uitspreken tussen zijn oude schoolvriend Imre Greiner en zijn vrouw Anna, bezocht wordt door Greiner.

De kracht van deze roman ligt niet in de plot, maar in de bijzondere manier waarop de schrijver ons kennis laat maken met de gedachten en gevoelens van zijn hoofdpersonen. Bij Márai geen uitgebreide karakterbeschrijvingen: aan de hand van het verloop van een enkele dag leren we Kömives kennen als zoon, rechter en echtgenoot. Márai neemt hiervoor uitgebreid de tijd (wel een half boek), maar nergens is het saai of langdradig. Integendeel, het zet aan tot denken.

Aan het eind van deze dag wacht Greiner op Kömives. Greiner doet een schokkende bekentenis, waarna hij de rechter met klem vraagt zijn verhaal aan te horen. Wat volgt is een bespiegeling van een mislukt huwelijk in een burgerlijk milieu, waarin het verstand en het ophouden van de schijn belangrijker zijn geworden dan gevoelens, met alle desastreuze gevolgen van dien.

Inschrijven nieuwsbrief