Onze favorieten
Beroepslezen
De leesclubs van…
Lezende pubers
Grepen uit de geschiedenis
Jonge lezers
Braaf in de boekhandel
Inschrijven nieuwsbrief
Het verhaal van de 20 namen
Over Joodse psychiatrische patiënten die uit het Oude en Nieuwe Gasthuis zijn weggevoerd
Redactie: Henk G. Teeuwen, John M. Stienen en Henk Mulder
8 april 1943. Duitsers verschijnen op het terrein van psychiatrische inrichting Het Groot Graffel, het buitenpaviljoen van het Oude en Nieuwe Gasthuis, in Warnsveld. Ze drijven de Joodse patiënten in een vrachtwagen die gereed staat achter het hoofdgebouw. Merendeels oude, vaak verwarde mensen, die afhankelijk zijn van de zorg van anderen. Enkele dagen daarvoor moesten zes andere Joodse patiënten het Binnengesticht van het Oude en Nieuwe Gasthuis in Zutphen verlaten. Twee weken later is niemand van hen nog in leven. Eén stierf aan haar verwondingen die ze onderweg had opgelopen; de anderen werden in Sobibor wreed vermoord, als ze al niet tijdens het dagenlange transport waren gestorven.
Op het terrein van Het Groot Graffel, het huidige GGnet, herinnert een plaquette aan de twintig patiënten die destijds werden weggevoerd. Dit boek vertelt het verhaal achter deze namen tegen de achtergrond van de geschiedenis van het Oude en Nieuwe Gasthuis en van wat zich in de oorlogsjaren in Nederlandse psychiatrische inrichtingen voltrok.
Het verhaal van de 20 namen is het vijfde deel in de reeks Zutphense Erfgoedpublicaties van Erfgoedcentrum Zutphen en is een initiatief van de Stichting Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld.
Het boek is vanaf 8 april verkrijgbaar.