Banner trap
< terug naar eerdere leesclubs

Leesclub ‘Vrij metselen’


Leesclub ‘Vrij metselen’ bestaat uit zeven mannen, allemaal vrijmetselaar, uit Zutphen: Teun (consultant, trainer), Jeroen (rechter), David (docent klassieke talen), Matthijs (trainer), René (trainer), Ronald (eigenaar reclamebureau, mediator) en Fred (consultant en moderator). Ze hebben elkaar in de loge ontmoet en zo is een vriendenclub ontstaan, die regelmatig bijeenkomt ‘om de wereld door te nemen’. En daaruit is twee jaar geleden weer een leesclub ontstaan.

Een van de kernwaarden van de vrijmetselarij is het streven om een beter mens te worden. Daarbij helpt het om je in anderen te verdiepen. En dan is een boek een uitstekend hulpmiddel. Je schuurt aan elkaars denkbeelden door over een boek te praten, zeker als dat voor iemand een ‘levensveranderend’ boek is. Soms is dat ‘schuren’ best hard werken, sommige leden zijn spiritueel, anderen juist concreet. Dat was bijvoorbeeld het geval met ‘Ik’ is een deur, door Teun ingebracht als ‘een lightread over Indische filosofie’. Als je niet hetzelfde begrippenkader hanteert, is het lastig om elkaar te begrijpen. In hoeverre zijn bijvoorbeeld chakra’s en aura’s wel of geen zinvolle begrippen. Sommigen van hen hebben daar niks mee, voor anderen is dat nu juist de essentie. Dat geeft leuke en spannende gesprekken.

Meestal zien ze elkaar eens in de twee maanden bij een van de leden thuis. Ze beginnen met koffie en eindigen rond middernacht met wijn. Ze lezen alleen non-fictie, geen romans. Het gesprek verloopt meanderend, het ene onderwerp lokt het andere uit. Twee jaar geleden zijn ze begonnen met Marcel Mörings Mendel. Daarna lazen ze onder meer De lama der vijf wijsheden van Alexandra David-Neel, Het lucifereffect van Philip G. Zimbardo en La religion dans la démocratie van Marcel Gauchet. Het meest onder de indruk waren ze van Het einde van de rode mens, door Nobelprijswinnares Svetlana Alexijevitsj.

Het eerstvolgende boek dat ze gaan bespreken is Een kleine geschiedenis van de Grote Oorlog, 1914-1918 van Koen Koch.

Inschrijven nieuwsbrief