Banner trap
< terug naar eerdere jonge lezers

Noore

Noore Stolte (18, VWO 6, Baudartius) las altijd al veel, maar sinds corona nog veel meer: wel zestig boeken per jaar. Ze kan op sommige avonden makkelijk twee tot drie uur achter elkaar in een boek wegduiken. Haar vaste leesplek is de fijne stoel op haar kamer. Buiten lezen doet ze niet graag, want de wind en de zon werken vaak tegen. Thee en iets lekkers komen ook niet bij haar boeken in de buurt, want hoe kan je nou met één hand lezen en tegelijk iets eten of drinken?

Noore’s favoriete genres zijn fantasy, romance, sciencefiction en contemporary. Daarnaast is ze ook geïnteresseerd in boeken waarin de psychologie van de mens centraal staat, het liefst met artificial intelligence als thema.

Voor haar mondeling examen Nederlands was ze op zoek naar fantasyboeken. Ze had zelf al De kellner en de levenden van Simon Vestdijk gevonden (en gelezen) en las daarna op aanraden van haar docent De komst van Joachim Stiller van Hubert Lampo, een magisch realistisch boek uit 1960. Ze vond dat goed en verrassend, vooral omdat het verhaal één groot mysterie is – en blijft. Er wordt niets uitgelegd, en dat is bijzonder.

Wat zijn haar andere inspiratiebronnen? Voornamelijk Bookstagram (een community van instagrammers die hun pagina wijden aan boeken), Booktube en BookTok (vergelijkbare communities maar dan op YouTube en TikTok). Zelf heeft ze niet zo’n bookstagrampagina, liever kijkt ze bij anderen. Omdat hedendaagse Nederlandse fantasyauteurs nog zo weinig in de boekhandel te vinden zijn, heeft Noore een abonnement op de Nederlandse boekenbox So Many Pages, die maandelijks een Nederlands of vertaald YA-boek verstuurt. Zo hoopt ze toch wat Nederlandse fantasyauteurs te leren kennen.

Soms mist ze iemand die net zo veel van boeken houdt als zij. Haar vriendinnen en vriend lezen ook wel, maar vaak zijn dat boeken die ze al kent. Het liefst zou ze iemand vinden met wie ze nieuwe boeken kan ontdekken.

Interview en foto: Tess Masselink


Inschrijven nieuwsbrief