Banner trap
< terug naar eerdere jonge lezers

Luuk


Student politieke geschiedenis en podcastmaker Luuk de Jong (23) is een fervent lezer van geschiedenisboeken. Van kinds af aan koestert hij een fascinatie voor verhalen uit het verleden. Deze fascinatie wordt mede door zijn vader, die Amerikanist is, gevoed. Ze kunnen dan ook goed met elkaar discussiëren over de boeken die ze allebei gelezen hebben.

Al neuzend in de boekhandel vond Luuk De Bourgondiërs van Bart van Loo. Die ging met hem mee, maar dan wel in de gebonden editie. De boeken in zijn boekenkast moeten het liefst zo mooi mogelijk zijn. Zo heeft hij bijvoorbeeld ook gebonden uitgaves van De Da Vinci Code en andere thrillers en fantasyboeken. Maar van boeken die op kleur gesorteerd staan, krijgt hij jeuk.

Van alle boeken die Luuk gelezen heeft, zou hij de biografie van Napoleon zo nog een keer lezen. Hij houdt van toegankelijke en verhalende geschiedschrijving, maar ook van ‘brutale boeken die het debat niet schuwen’. Zoals Slaapwandelaars van Christopher Clark, waarin een andere reeks oorzaken voor de Eerste Wereldoorlog wordt beschreven.

Als afsluiter vertelt Luuk dat hij als missie heeft iedereen meer te laten lezen. Met zijn vriendin maakt hij tijd om over de boeken te praten die ze allebei hebben gelezen. ‘Helaas is ze nog niet zo’n leesbeest als ik.’

Interview en foto: Tess Masselink


Inschrijven nieuwsbrief