Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Ine over Kroongetuige

‘Hier’, zei ze, ‘dit moet je lezen, deze vrouw heeft onze steun echt nodig.’
Een tijdje later werd ik weer aan mijn mouw getrokken. ‘Zó’n indrukwekkend boek.’
Het leek wel een complot.

Maar ze hadden gelijk. Kroongetuige van de Kazachse Sayragul Sauytbay, een persoonlijk verslag ‘uit de hel van de Chinese concentratiekampen’, is een huiveringwekkend boek, dat je in één ruk uitleest en daarna met ongeloof dichtslaat.

Aanvankelijk leest het als een exotische avonturenroman. Sauytbay wordt geboren in de Chinese provincie Xinjiang, vanouds het land van de Oeigoeren en de Kazachen. Ze groeit op tussen paarden, koeien en kamelen, in een warm nomadengezin waarin veel vrijheid is.
Maar vanaf 2017 gaat de Chinese overheid zich met hen bemoeien. Hun feesten, de inrichting van hun huis, hun kleding – alles moet op Chinese leest. Het touw wordt steeds strakker aangetrokken en in korte tijd ontwikkelt zich een krankzinnig scenario, waarin hun alle vrijheid wordt ontnomen. Sauytbay belandt in een ‘heropvoedingskamp’, hermetisch van de buitenwereld afgesloten. Na haar wonderbaarlijke ontsnapping – ze woont tegenwoordig in Zweden – heeft ze nog maar één missie: de wereld waarschuwen dat in China vreselijke dingen met de Kazachen en de Oeigoeren gebeuren.

Nee, geen fijn Kerstboek, maar wel noodzakelijk om te lezen. Al is het maar om alles wat ‘made in China’ is, niet meer te willen kopen.

Inschrijven nieuwsbrief