Onze favorieten
Beroepslezen
De leesclub van…
Lezende pubers
Grepen uit de geschiedenis
Jonge lezers
Braaf in de boekhandel
Inschrijven nieuwsbrief
Herman over Geschiedenis voor morgen van Roman Krznaric
Het kan wel! In deze tamelijk barre en volgens sommigen zelfs apocalyptische tijden is dat de boodschap van Roman Krznaric (spreek uit: kriz-NAR-ik). Met sprekende voorbeelden uit het verleden geeft hij hoop voor de toekomst.
In 10 hoofdstukken benadert Krznaric, sociaal filosoof aan de Universiteit van Oxford, ontwikkelingen van vandaag met frappante voorbeelden uit de geschiedenis. Uw recensent las natuurlijk als eerste het hoofdstuk over De boekdrukkunst en de uitvinding van het koffiehuis, waarin de schrijver er overtuigend op wijst dat de sociale onrust die van sociale media komt heel vergelijkbaar is met de ernstige religieuze polarisatie na de uitvinding van de boekdrukkunst. En hij ziet al om zich heen een moderne variant van de 18de-eeuwse koffiehuizen waarin mensen met elkaar in gesprek zijn.
Daarnaast geeft Krznaric geslaagde historische voorbeelden van consuminderen, van coöperaties als ruggengraat van de economie, van gemeenschapsdemocratie, van verdraagzaam samenleven en van sociale vernieuwing.
Het meest opvallend vond ik de observatie van Krznaric dat radicaal activisme, als ‘radicale flank’, een onmisbaar middel is in onze strijd om te overleven. Kent u overigens in dat kader de Tyre Extinguishers? Dat is een anonieme groep die het onmogelijk wil maken om in stedelijk gebied eigenaar te zijn van een gigantisch vervuilende SUV. Een van de vier banden langzaam laten leeglopen en een briefje onder de ruitenwisser. Ik weet het niet, maar het zet wel aan het denken.
Van harte aanbevolen, niet omdat Krznaric pasklare oplossingen heeft (die zijn er nooit), maar wel omdat hij je aan het denken zet over grote thema’s en dat ook nog eens doet op een speelse manier.
Sinds 1987 is Herman Krans advocaat in Zutphen. Hij houdt zijn hele leven al van boeken (‘Wat is er leuker dan boeken?’) en werkt met groot genoegen op vrijdagavond en zaterdag in de winkel van zijn vrouw Ine.