Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Herman over De Reynaert

Voor het verhaal van de Reynaert hoeft u dit boek niet te lezen want dat verhaal kent u al, ook al kunt misschien niet alle dieren en alle listen en gruwelijkheden uit elkaar houden. Maar bent u benieuwd naar het verhaal áchter het verhaal dan is dit uw boek. Wist u bijvoorbeeld dat Goethes Reynaert-berijming van 1794 zorgde voor de ontdekking van het oudste handschrift van de Reynaert?

Wist u dat de Reynaert eigenlijk geen leestekst is, maar een speeltekst, bijvoorbeeld opgevoerd in 1943 in interneringskamp Sint-Michielsgestel? En dat Reynaert ook in Oekraïne beroemd is, als tekenfilm en als klassiek kinderboek ‘Mykyta de Vos’?

Wist u dat volksstammen aan hele en halve geleerden op de Reynaert gestudeerd hebben en studeren, dat het bijna altijd witte mannen zijn (dat wist u), maar dat het een vrouw was die in de slotverzen het acrosticon ‘Bi Willeme’ ontdekte?

Wist u dat de Reynaert aan de top prijkt van de Vlaamse canonpiramide en dat voor Louis Paul Boon Reynaert een republikeinse anarchist was en een krachtig rolmodel voor de kleine Vlaamse man?

Wist u dat er heel serieus onderzoek is gedaan naar de vogel die kater Tybeert van slag maakt en dat pas onlangs is komen vast te staan dat het om een blauwe kiekendief gaat?

En kende u het luipaard Firapeel uit het slotwoord van de Reynaert, door Frits van Oostrom beschreven als de vleesgeworden politicus die een geitenpaadje weet?

Wist u dat de kenners het er wereldwijd over eens zijn dat de Reynaert literair het toppunt van het genre is?

Overbodig te zeggen dat Van Oostrom dit alles weet en nog heel, heel veel meer. Liefst gedurende 60 jaar heeft hij met de Reynaert geleefd, als kind van tien jaar oud dat een navertelling las tot de gelouterde geleerde te midden van een massieve vakbibliotheek en stapels documentatie in handschrift, druk en digitaal. Het leverde een standaardwerk op dat ik met ongelofelijk veel plezier heb gelezen.

Inschrijven nieuwsbrief