Hella Haasse
Hella (Hélene Serafia) Haasse (Jakarta, Indonesië 1918–2011 Amsterdam) wordt gezien als een van de belangrijkste naoorlogse Nederlandse schrijvers. Haar werk verscheen in negentien landen in vertaling en ze werd overladen met literaire prijzen. Haasse werd gevormd door haar jeugd in Nederlands-Indië. Oeroeg, haar prozadebuut (1948) dat zich in Indië afspeelt, was meteen haar grote doorbraak. Daarna bouwde ze een indrukwekkend en monumentaal oeuvre op, dat bestaat uit historische, Indische en contemporaine romans. Voor haar historische romans gebruikte ze historische documenten. Naast Nederlands-Indië, ontheemding, de vrouw en het huwelijk speelt de natuur een grote rol in haar werk. Haar personages zijn bijna altijd op zoek naar de achtergronden van hun leven.
‘Een verhaal schrijven dat eigenlijk niet na te vertellen is, omdat het niet gaat om een volgorde van “en toen, en toen en vervolgens en tenslotte”, maar om veel ingewikkelder, zich dwars door de tijd, door meerdere dimensies van “zijn” uitstrekkende processen van oorzaak en gevolg,’ zei Haasse over haar werk.
Haar leven en werk in tekst en beeld is te zien op www.hellahaassemuseum.nl.
In 2022 verscheen de biografie van Haasse, geschreven door Aleid Truijens, met de veelzeggende titel Leven in de verbeelding.