Onze favorieten
Beroepslezen
De leesclub van…
Pubers en poëzie
Grepen uit de geschiedenis
Jonge lezers
Braaf in de boekhandel
Inschrijven nieuwsbrief
De Zutphen-Deventer leesclub
Eén keer ging het mis. Ze zouden Casino van Marja Brouwers lezen en een van de clubgenotes zou de bespreking voorbereiden. Maar na 20 pagina’s haakte zij al af, ze vond het een vreselijk boek. Het werd van de leeslijst afgevoerd. Ook schrijfster Santa Montefiore was geen succes. ‘Veel te zoetsappig voor ons.’
In de Zutphen-Deventer leesclub moet het wel ergens over gaan. De besprekingen worden grondig voorbereid, er worden recensies gelezen en de achtergrond van de auteur wordt uitgeplozen. ‘De vraag: wat vond je ervan, wordt bij ons eigenlijk nooit gesteld’, zegt Mint. Het gaat om het boek en niet om privéontboezemingen van de leden. De tien vrouwen, van wie de meeste 60+ en gepensioneerd zijn, waren of zijn bijna allemaal werkzaam in het onderwijs of in de zorg. Alleen beeldhouwster Maïté Duval heeft een andere achtergrond.
Ze lezen niet zomaar een boek, maar volgen een jaarthema, liefst een waar ze flink hun tanden in kunnen zetten. Spanje bijvoorbeeld, waarbij ze de geschiedenis van de Spaanse Burgeroorlog tot op de bodem uitzochten. Of religie, vrouwen over vrouwen, emigranten, of herontdekte klassiekers. Dit jaar lezen ze Duitse romans, waaronder Misschien Esther van Katja Petrowskaja. Een belangrijke vraag is: waarom schrijft deze Russin in het Duits?
De leesclub bestaat sinds 2003 en ze hebben met elkaar al veel meegemaakt. Twee leden zijn overleden, onder wie een van de oprichtsters. Nieuwe deelnemers kwamen en gingen. De onderlinge chemie blijkt een belangrijke factor: soms klikt het niet en dat kan het voortbestaan van de leesclub in gevaar brengen. De huidige tien vormen een hecht gezelschap. Ze zijn het lang niet altijd eens maar dat geeft niet, je leert altijd van elkaar.
Het mooiste boek dat ze gelezen hebben? Ach, het zijn er zoveel. Maar over één boek waren ze echt allemaal enthousiast: De haas met de amberkleurige ogen van Edmund de Waal. Dat is zo rijk van inhoud; het gaat over religie, geschiedenis, steden en landen en bovenal over hoe een oorlog generaties lang kan doorwerken in een familie.