Banner trap
< terug naar eerdere leesclubs

De leesclub van Agnes van Brussel en Welmoet Glaubitz


In de vorige nieuwsbrief zagen we hoe een leesclub was ontstaan toen een nieuwe inwoner van Zutphen haar eigen naam zag naast een deurbel en op goed geluk maar eens aanbelde. Maar het kan ook gebeuren dat iemand haar oude Renault 4 verkoopt. Daaruit vloeide, dertig jaar geleden, de leesclub van Agnes van Brussel en Welmoet Glaubitz voort. Na aanvullingen en wisselingen bestaat het gezelschap al zo’n vijftien jaar uit Agnes, Welmoet, Ria Janssen, Mieke van Nieuwstad, Ans Schutz en Marie-Thérèse Snelders. Een bibliotheekdirectrice, een OK-assistente, een advocate, een juriste/journaliste en twee psychologen, dat staat garant voor interessante en heel verschillende manieren van kijken. Dit is een leesclub die je ook wel een vriendinnenclub mag noemen, een club die nog wel eens om tien uur ’s avonds bedenkt dat ze, o ja, ook nog een boek te bespreken hadden. Wat niet wegneemt dat ze, met hun in principe maandelijkse frequentie, een indrukwekkende hoeveelheid boeken hebben gelezen, overwegend fictie en heel internationaal, met misschien een licht accent op Italiaans, Spaans, Portugees en Latijns-Amerikaans.

De keuze van de boeken vindt collectief plaats, aan het eind van de avond. Er is niet iemand die de bespreking speciaal voorbereidt. In die bespreking is er, niet verbazend, altijd veel aandacht voor de psychologie van de romanfiguren, maar ook voor het verhaal, voor de manier van schrijven. Je leert bij het lezen kernzinnen aan te wijzen, je leert te letten op openingszinnen, op de betekenis van hoofdstuktitels.

Het valt nog niet mee om uit de veelheid van gelezen boeken twee favorieten te noemen. Uiteindelijk valt de keuze op Ian McEwan, De kinderwet, en Sana Valiulina, Didar en Faroek.

Inschrijven nieuwsbrief