Banner trap
< terug naar eerdere leesclubs

Leesclub De Wondere Wereld

Bovenste rij: Ine, Samuël, Wessel, Bernd, Rian, Jitzke Onderste rij: Auke, Sema, Romee, Jessica


Jessica, Sema, Auke, Bernd, Jitzke, Romee, Samuël en Wessel zijn de acht bewoners van De Wondere Wereld in Vorden en alle acht horen ze bij de gelijknamige leesclub. Dat is geen doorsnee leesclub, maar een alfabetiseringsproject binnen een beschermde woonvorm voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Een project waarvan je zou wensen dat ze overal in Nederland als paddenstoelen uit de grond schieten. Want als lezen ergens betekenis heeft, dan is het voor deze jonge mensen, voor wie er een wondere wereld opengaat.

Op de Daniël de Brouwerschool in Wilp volgden ze alle acht onderwijs voor zeer moeilijk lerende kinderen. Maar helaas houdt dat onderwijs hoe dan ook na je twintigste op, terwijl er dan nog zo vreselijk veel te leren valt, zeker als je pas laat of soms zelfs helemaal nog niet hebt leren lezen. Gelukkig kon voor deze acht het leren doorgaan, via het project De Wondere Wereld. Leerkrachten Ine Spekreijse en Rian Brenters zorgen samen met de woonbegeleiders voor de wekelijkse lessen én het huiswerk. U mag dan denken aan een getallenlijn van 1 tot 10, aan een spreekbeurt over plant of pony, klokkijken of geldrekenen, en, het gaat in deze rubriek per slot om de leesclub, aan steeds beter leren lezen. Dat is ook handig voor het lezen van recepten bij het koken.

Op een avond, chillend op een slaapkamer, zei de ene bewoner tegen de andere: ik lees dit en wat lees jij? Zo simpel kan het zijn en dankzij het project is lezen, samen of apart, in De Wondere Wereld een heus onderwerp van gesprek geworden. Vandaag zitten ze alle acht bij elkaar en vertellen ze over hun favoriete boek. Lees mee en laat u verrassen.

Buurman en buurman en de hometrainer was eigenlijk veel te moeilijk voor Auke, maar samen met Rian en Ine heeft hij briefjes met makkelijkere woorden over de tekst geplakt. Hij vindt het leuk dat bij dit duo altijd alles mislukt.

Bernd leest nu Oorlogsgeheimen van Jacques Vriens en vindt alles wat met de oorlog te maken heeft interessant. Hij heeft een heleboel oorlogsboeken op zijn kamer, en wil weten waarom er eigenlijk ruzie is.

Jitzke leest nu Begrijpend lezen, een boekje met verhalen van een paar zinnen bij een plaatje, waarover ze dan vragen mag beantwoorden. Ze is pas een jaar bezig, en is er trots op dat ze nu al echte boeken leest en de verhalen begrijpt.

Romee werkt met paarden op zorgboerderij Heidepol. Ze rijdt daar op pony Floor en leest nu het boekje De pony van Roos uit de reeks Dol op Lezen! Ook zij heeft aangepaste teksten.

Samuël leest ons een stukje voor uit Het vrolijke wintervoorleesboek van Marianne Busser en Ron Schröder. Behalve rustig wordt hij van lezen vooral ook heel… vrolijk!

Wessel verzamelt alle delen van de stripreeks De Rode Ridder van Willy Vandersteen en wil alles over ridders weten. Op weg naar zwemles is hij altijd weer blij als hij langs kasteel Hackfort komt.

Jessica en Sema houden allebei erg van boeken over de liefde. Ze raden elkaar ook wel eens titels aan. Jessica leest nu Noëlla’s kerstvriendje, omdat ze erg graag over verliefdheid én over kerst leest. Ze krijgt soms zelf ook vlinders in haar buik. Sema leest Zomerflirt en is ook wel eens verliefd geweest. Lezen vindt ze erg ontspannend.

Interview Herman Krans en Jacinthe Sykora
Foto: Jacinthe Sykora

Inschrijven nieuwsbrief