Onze favorieten
Beroepslezen
De leesclub van…
Pubers en poëzie
Grepen uit de geschiedenis
Jonge lezers
Braaf in de boekhandel
Inschrijven nieuwsbrief
‘De leesclub haalt je uit je eigen bubbel.’
‘De leesclub is voor mij een stok achter de deur om te lezen,’ zegt Sabine, bij wie we te gast zijn. De groep die op deze winteravond rond de open haard zit, bestaat uit negen energieke en nieuwsgierige vrouwen uit Gorssel en omgeving: Florentine (hulpverlener), Sabine (communicatietrainer), Dorine (beeldend kunstenaar), Mieke (onderwijzeres), Annemarie (stiliste), Beverly (docent), Jenneke (zelfstandig ondernemer, Mathilde (fysiotherapeut) en Hannalise (verpleegkundige). Ze bespreken Een onberispelijke man van Jane Gardam. Degene bij wie de club bijeenkomt mag steeds een boek uitkiezen. Dat zorgt voor diversiteit en afwisseling.
‘Het leuke van zo’n boekenclub is dat je boeken leest die je anders nooit zou openslaan,’ vindt Hannalise. ‘Je ontdekt zo interessante schrijvers.’ Doordat ze verschillende achtergronden en meningen hebben, horen de vrouwen bovendien nieuwe opvattingen. ‘Daardoor kom je uit je eigen bubbel,’ vult Beverly aan. Sommigen hadden bijvoorbeeld nooit uit eigen beweging Murakami gelezen. Die hebben ze dankzij de leesclub ontdekt.
Wat ze zoal gelezen hebben in al die jaren? Ik kom terug van Adriaan van Dis, Het smelt van Lize Spit, De stamhouder van Alexander Münninghoff, Kom hier dat ik u kus van Griet Op de Beek. Muidhond van Inge Schilperoord. In het huis van de dichter van Jan Brokken. Boven is het stil van Gerbrand Bakker, Moeders zondag van Graham Swift. O ja, en natuurlijk De kinderwet van Ian McEwan. En nog veel meer: Elena Ferrante, Tommy Wieringa, Annejet van der Zijl, Franca Treur, Jhumpa Lahiri. De lijst van schrijvers is lang.
Omdat ze zo enthousiast en spraakzaam zijn is het soms wel moeilijk om structuur aan te brengen in de avonden. Soms proberen ze een boek te bespreken aan de hand van structurerende vragen zoals: met welke persoon in de roman identificeer je je? Of: welke verschillende perspectieven hanteert de schrijver? ‘Dat helpt wel,’ vindt Jenneke, ‘dan haal je toch meer uit een boek dan wanneer je het wat willekeuriger aanpakt.’
Voor het vroege voorjaar staat Ochtend in Jenin van Susan Abulhawa op de agenda.