Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Bram over Je weet niet wat je ziet

Als sterrenkundestudent ben ik niet elke dag bezig met kunst en kom ik zeker niet elke dag kunstenaars tegen. Als ik musea bezoek, vind ik de kunstwerken meestal mooi, maar wat ze precies mooi maakt, kan ik niet zeggen. Vaak stel ik me de vraag: ‘waar kijk ik eigenlijk naar?’ En precies op die vraag geeft Will Gompertz in zijn nieuwste boek Je weet niet wat je ziet antwoord.

Het boek nam me mee langs mij bekende kunstenaars als Hockney, Kandinsky en O’Keeffe, maar ook langs onbekende kunstenaars, zoals El Anatsui, Tracey Emin en James Turrell. Het gaat over schilderijen, beelden en alledaagse voorwerpen en bij elk kunstwerk geeft Gompertz antwoord op de vraag waarom het bijzonder is. We leren iets over de kunstenaar, over de context, over de technieken die gebruikt zijn en hoe we door dat kunstwerk anders naar de wereld om ons heen kunnen kijken.

En dat laatste is de kracht van dit boek. Door wat ik nu over Hockney weet, zie ik daadwerkelijk het paars in bomen en na het hoofdstuk over Tracey Emin de kunst in mijn onopgemaakte bed.

Inschrijven nieuwsbrief