Banner trap
< terug naar eerdere favorieten

Anna over Hier komen wij vandaan

‘In de badkuip dreven mijn herinneringen als vreemde brokstukken. Ik roerde erdoorheen; al die plekken vol gebutste wezens, opvanghuizen voor vrouwen zoals wij, die nergens anders terechtkonden. Zwervelingen met vettig haar en doffe tanden, blauwe plekken op hun armen en groezelige nagelriemen. We hielden ons daar schuil tot het moment dat iemand te veel vragen begon te stellen. Dan vertrokken we vlug naar een volgend tehuis in een volgende stad.’

Hier komen wij vandaan is de bijzondere debuutroman van Leonieke Baerwaldt, waarin ze zich liet inspireren door sprookjes van Grimm (Van de visser en zijn vrouw) en Andersen (De kleine zeemeermin).

Ingenieus verweeft ze vier verschillende verhalen: een moeder en een dochter met een zwervend bestaan, een echtpaar dat een nieuw leven probeert op te bouwen op een stukje land vlak bij een giftige fabriek, een fabrieksarbeider met een vissenobsessie, en een kleine zeemeermin die naar boven wil, naar de mensen, naar de sterren.

De mensen over wie ze schrijft hebben het niet makkelijk, maar ondanks alle tegenslag die ze ervaren blijven ze hopen op iets beters, en blijven ze doorgaan. Zoals het echtpaar op het land, dat zich iedere dag weer voorneemt om vandaag toch echt te beginnen met de bouw van hun huis, en de moeder die, in een poging onderdak te vinden voor haar dochter, telkens weer een andere foute man kiest.

Lange tijd heb je als lezer geen idee hoe de vier verhalen zich tot elkaar verhouden, áls ze zich al tot elkaar verhouden. Maar gaandeweg vallen de puzzelstukjes in elkaar en blijven de eigenaardige personages en de subtiele, dromerige en precieze stijl, nog lang naklinken.

Inschrijven nieuwsbrief