Henk van der Liet over Knut Hamsun
Met zijn eerste echte roman Honger brak de Noorse schrijver Knut Hamsun (1859-1952) in 1890 definitief door en in de decennia die op dit eerste succes volgden, schreef hij tientallen romans, toneelstukken en gedichten die samen een omvangrijk, veel gelezen en ook veel besproken oeuvre vormen. In 1920 ontving Hamsun de Nobelprijs voor de letterkunde voor zijn roman Hoe het groeide uit 1917, maar de vernieuwing die Hamsun teweeg heeft gebracht is in de eerste plaats te danken aan Honger. Deze roman heeft niet alleen talloze enthousiaste lezers gevonden, maar ook veel collega-schrijvers beïnvloed, zoals Thomas Mann, Ernest Hemingway en André Gide.
Honger gaat over een straatarme sloeber die in het Oslo van de late 19de eeuw gaandeweg aan de honger dreigt te bezwijken. Deze anonieme ik-verteller kan nog net de eindjes aan elkaar knopen door zo af en toe een stukje aan een krant of tijdschrift te slijten. Maar de honger krijgt hem steeds steviger in z’n greep en drijft hem niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk steeds verder richting de afgrond. Je kunt Honger dan ook als een claustrofobisch-psychologisch journaal vol menselijke ontreddering lezen, maar er is veel meer waardoor Honger – ook op de moderne lezer – nog altijd diepe indruk kan maken.
Henk van der Liet, emeritus-hoogleraar Scandinavische taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam, zal ingaan op zowel de ontstaansgeschiedenis als de literaire kwaliteiten van Honger en dit hoofdwerk uit de moderne Europese literatuur in de context plaatsen van het vroege modernisme rond het begin van de 20ste eeuw. Ook zal hij andere hoofdwerken in het oeuvre van Hamsun bespreken en de bewogen levensloop van de auteur belichten. Wat dat laatste betreft is de carrière van Hamsun een ware achtbaan geweest: opgegroeid onder barre omstandigheden, op handen gedragen als een van de grootste schrijvers van Noorwegen en tot op het bot verguisd vanwege zijn collaboratie met de Duitse bezetter. Een belangrijke vraag is, of we het werk van iemand met zo’n donkerbruin verleden, vandaag de dag nog wel zouden moeten willen lezen. Henk van der Liet vindt van wel en gaat graag met u in gesprek over deze vraag en uw eigen lezing van Honger.
Henk van der Liet (1956) is emeritus-hoogleraar Scandinavische taal- en letterkunde van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Kopenhagen en was gastdocent aan de universiteiten van Odense (DK), HU Berlijn en Kopenhagen. Van der Liet houdt zich primair bezig met moderne en vroegmoderne Scandinavische cultuur en literatuur, met de nadruk op de Deense literatuur. Momenteel werkt hij aan een studie over de schrijver-schilder Holger Drachmann (1846-1908) en een boek over literaire vagebonden in de Scandinavische literatuurgeschiedenis. Van der Liet is tevens co-redacteur van het gezaghebbende vaktijdschrift European Journal of Scandinavian Studies (EJSS) en hij treedt regelmatig op in Deense en Nederlandse media. Henk van der Liet woont en werkt in Amsterdam en Almen.


Van Someren op het Kerkhof
11 mei 2023
19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: Kerkhof 16
Toegangskaarten € 10,00
U kunt hier reserveren