Banner trap

Agenda

Frank Wieland over Het proces

22 februari 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

Frank Wieland was een van de drie rechters die in 2019 Willem Holleeder veroordeelden tot levenslang. In Het proces blikt Wieland terug op zijn leven als rechter en op zaken die hij in zijn lange carrière heeft behandeld. Hij gaat in op de positie van het slachtoffer, de belangstelling van de media, een eigen mening, wraking, zwijgrecht en op de vraag hoe het is om als rechter een levenslange straf op te leggen. Het resultaat is een unieke inkijk in de wereld van het Nederlandse strafproces.

Lees verder
Frank Wieland over <span>Het proces</span>Frank Wieland over <span>Het proces</span>

Maarten Sukel over De AI-revolutie

7 maart 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

Met de komst van de schijnbaar alwetende app ChatGTP is het voor iedereen onontkoombaar: kunstmatige intelligentie heeft zich in een recordtempo ontwikkeld en we bevinden ons op een historisch kantelpunt. Van kunst tot geneeskunde, van onderwijs tot oorlog: overal kruipt kunstmatige intelligentie het leven binnen. In De AI-revolutie (verschijnt 24 januari) beschrijft Maarten Sukel van binnenuit hoe de nieuwe technologie de samenleving verandert. AI doet de grenzen tussen werkelijkheid en fictie vervagen en kan voor meer ongelijkheid zorgen. Maar AI kan ook bijdragen aan de oplossing voor grootschalige problemen als klimaatverandering, vergrijzing en voedseltekorten.

Lees verder
Maarten Sukel over <span>De AI-revolutie</span>Maarten Sukel over <span>De AI-revolutie</span>

Boekenweek met Paulo Cognetti

17 maart 2024 / 11.30 – 12.30 uur / Turfstraat 19

Op de eerste zondag van de Boekenweek zal de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti, bekend van onder andere De acht bergen, bij ons zijn nieuwe boek Beneden in het dal presenteren en signeren. In deze roman, die op 27 februari verschijnt, vertelt Cognetti het verhaal van twee broers die uit elkaar gegroeid zijn en na de dood van hun vader terugkeren naar hun geboorteplaats om eindelijk het verleden onder ogen te zien.

Lees verder
Boekenweek met Paulo CognettiBoekenweek met Paulo Cognetti

Boekenweek met Adriaan van Dis

20 maart 2024 / 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
 / Broederenkerkplein 2 Uitverkocht

Van 16 tot en met 24 maart 2024 is het weer Boekenweek, dit jaar met als thema ‘familie’. Wij willen dat graag samen met u vieren met een feestelijke avond rond Adriaan van Dis. Hij zal daarbij geïnterviewd worden door zijn uitgever Tilly Hermans, die al tientallen jaren met hem werkt. Het gesprek zal gaan over familie, warmte, waanzin en verdriet, over midden in de wereld staan, ons koloniale verleden en dansend oud worden. Adriaan van Dis is de schrijver van een indrukwekkend literair oeuvre, waarin zijn jeugd in een uit Nederlands-Indië gevlucht gezin en zijn reizen en belangstelling voor migranten en andere culturen de pijlers vormen. Hij publiceerde romans en verhalen, waaronder Vijf vrolijke verhalen en de roman KliFi. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd. Zijn laatste roman Naar zachtheid en een warm omhelzen verscheen in augustus 2023. In januari 2024 publiceert hij De kolonie mept terug – Over witte arrogantie en voortschrijdend inzicht: een denkoefening en leesreis.

Lees verder
Boekenweek met Adriaan van DisBoekenweek met Adriaan van Dis

Michel Dijkstra over Japanse filosofie

4 april 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

In Japanse filosofie (verschijnt 12 januari) verkent Michel Dijkstra de drie grote Japanse denktradities: shintō, boeddhisme en confucianisme. Shintō leert je om je met het leven te verbinden en je geborgen te voelen in het hier-en-nu. Het boeddhisme wijst juist de weg van onthechting en acceptatie van de vergankelijkheid. Het confucianisme toont hoe je de staat harmonieus kunt ordenen en bovendien deugdzaam kunt besturen. Voor klassieke Japanse denkers zijn deze intellectuele tradities geen gescheiden werelden, maar vullen ze elkaar aan. Ze vormen één denkweg waarmee de mens zijn leven kan verfijnen en zijn verbinding met de wereld kan verdiepen.

Lees verder
Michel Dijkstra over Japanse filosofieMichel Dijkstra over Japanse filosofie

Kees Schuyt over Begrensde tolerantie

25 april 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

Kees Schuyt, emeritus hoogleraar sociologie, schreef een intellectuele geschiedenis van het begrip tolerantie, vanaf de 16de eeuw tot in de toekomst. Hij verheldert complexe tegenstellingen als vrijheid van godsdienst versus religieuze intolerantie, politieke vrijheid versus alleenheerschappij en gelijke rechten van minderheden versus discriminatie. Schuyt laat zien hoe onmisbaar tolerantie is voor een democratische rechtsstaat en hoe de werken van Erasmus, Michel de Montaigne, Dirk Volkertsz. Coornhert, David Hume, John Stuart Mill, Hannah Arendt en vele anderen nog steeds tot inspiratie dienen.

Lees verder
Kees Schuyt over <span>Begrensde tolerantie</span>Kees Schuyt over <span>Begrensde tolerantie</span>

Eva Vriend over Het eiland van Anna

23 mei 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16

Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Tot de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Later, met de afsluiting en inpoldering, verdween het voorgoed van de kaart. Maar dit betekende allerminst het einde van het Schokker verhaal voor vele duizenden nazaten. In Het eiland van Anna (verschijnt 21 maart) laat historica Eva Vriend zien hoe de geschiedenis generaties lang kan doorwerken. Aan de hand van vissersdochter Anna brengt ze het verdwenen eiland tot leven. Ze vertelt over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Maar bovenal gaat het over de zoektocht naar een ‘thuis’, ook als dit een eiland is dat allang niet meer bestaat.

Lees verder
Eva Vriend over <span>Het eiland van Anna</span>Eva Vriend over <span>Het eiland van Anna</span>

Inschrijven nieuwsbrief