Banner trap

Agenda

Boekpresentatie Piet Oudolf

23 maart 2023 / 16.00 – 18.00 uur / Kerkhof 16

Deze maand verschijnt een nieuw boek over Piet Oudolf, de vermaarde tuin- en landschapsontwerper uit Hummelo. Oudolf ontving diverse prijzen en onderscheidingen voor zijn werk. Zijn tuinen en parken zijn in binnen- en buitenland te vinden.

Lees verder
Boekpresentatie Piet OudolfBoekpresentatie Piet Oudolf

Coen Hilbrink over De lange adem van Stalin

30 maart 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

Niet ver voorbij Wenen begint het ‘andere’ Europa, waar de adem van Jozef Stalin nog voelbaar is. Roemenen, Hongaren en Moldaviërs leven er met de nasleep van ‘het verdrag van Trianon’ en ‘de conferentie van Yalta’; dwangbevelen die na de wereldoorlogen door de overwinnaars zijn opgelegd. In zijn nieuwe boek De lange adem van Stalin. Roemenen, Hongaren en Moldaviërs op weg naar Europa (verschijnt begin maart) laat historicus Coen Hilbrink zien hoezeer de levens van gewone mensen door de grote geschiedenis van Europa zijn bepaald.

Lees verder
Coen Hilbrink over <span>De lange adem van Stalin</span>Coen Hilbrink over <span>De lange adem van Stalin</span>

Michel Dijkstra over het taoïsme

13 april 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

‘Hoe ontstaat een weg?’ – ‘Door hem te begaan!’ Dit dialoogje toont de kern van het taoïsme: volgens deze Chinese filosofie moet je de zin van het leven niet buiten of boven het aardse bestaan zoeken, maar juist er middenin. Tijdens zijn lezing toont Michel Dijkstra de schoonheid van de taoïstische levenskunst aan de hand van gedichten uit de mysterieuze Daodejing en met prozafragmenten uit de humoristische Zhuangzi. Dijkstra is specialist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek.

Lees verder
Michel Dijkstra over het taoïsmeMichel Dijkstra over het taoïsme

Marjoleine de Vos over eten, wandelen en dichten

19 april 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

Van groentefestijnen tot tafelmanieren, van de zin van pinda’s of eten met goede vrienden tot het levensgeluk dat een citroen je kan schenken. In haar nieuwe boek Een dolgelukkig Montessorivarken brengt Marjoleine de Vos het plezier van goed eten terug op tafel. Net als in haar filosofische wandelboekje Je keek te ver en in haar poëzie draait het bij De Vos vaak om één ding: aandacht voor het kleine en ogenschijnlijk onbeduidende. ‘Voel warmte op je neus, zie ’t vroege blad / van vlier.  Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier.’

Lees verder
Marjoleine de Vos over eten, wandelen en dichtenMarjoleine de Vos over eten, wandelen en dichten

Henk van der Liet over Knut Hamsun

11 mei 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16

De Noorse schrijver en Nobelprijswinnaar Knut Hamsun (1859-1952) brak in 1890 door met zijn roman Honger, een invloedrijk en nog altijd veel gelezen meesterwerk uit de wereldliteratuur. Henk van der Liet, emeritus-hoogleraar Scandinavische taal- en letterkunde en Hamsun-specialist, zal in zijn lezing de ontstaansgeschiedenis en de literaire kwaliteiten van Honger bespreken en aandacht besteden aan de bewogen levensloop van de schrijver. Hamsun werd op handen gedragen als een van de grootste schrijvers van Noorwegen en tot op het bot verguisd vanwege zijn collaboratie met de Duitse bezetter.

Lees verder
Henk van der Liet over Knut HamsunHenk van der Liet over Knut Hamsun

Inschrijven nieuwsbrief