Agenda
okt
Lotte Jensen over Rampen
10 oktober 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
Rampen zijn bepalend voor de geschiedenis van een land. In haar nieuwe boek analyseert historicus Lotte Jensen de beproevingen die de Nederlandse samenleving doorstond, hoe ze daarop reageerde en hoe de rampen daarna voortleefden in de culturele herinnering. Van de Allerheiligenvloed in 1570 tot de Watersnoodramp in 1953, van de Delftse donderslag in 1654 tot de vuurwerkramp in Enschede in 2000 en van de middeleeuwse pestepidemieën tot de recente coronapandemie. Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis.
Lees verderokt
Kinderboekenweek: schrijfworkshop Anna Woltz
12 oktober 2024 / 14.30 – 16.00 uur (inloop vanaf 14.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
Speciaal voor de Kinderboekenweek (2 t/m 13 oktober) komt sterauteur Anna Woltz bij ons een schrijfworkshop geven! Zelf begon Anna met schrijven toen ze 12 was en inmiddels heeft ze maar liefst 28 boeken op haar naam staan, waaronder Honderd uur nacht (Nienke van Hichtum-prijs) en Gips (Gouden Griffel). Haar laatste boek De spin en de sleutel werd met een Zilveren Griffel bekroond. Ben je een schrijver in de dop of wil je wel eens proberen hoe leuk schrijven kan zijn, dan is deze workshop echt iets voor jou! Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt, dus meld je op tijd bij ons aan.
Lees verderokt
Otto de Kat over Autobiografie van een flat
24 oktober 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
Ruim tien jaar na het overlijden van zijn moeder koopt Otto de Kat de oude flat van zijn ouders terug, zet hun bewaard gebleven spullen er weer in en gaat schrijven in het decor van zijn jeugd. Zijn ouders kwamen er in 1941 wonen, in een gebombardeerd Rotterdam. Hij werd er na de oorlog geboren. Meanderend duikt De Kat in het verleden, diept grote en kleine gebeurtenissen op, die hij zo weet te beschrijven dat er iets lichts uit ontstaat, iets dat alles te maken heeft met geluk. De boeken van Otto de Kat (pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt) werden meermaals genomineerd voor literaire prijzen en zijn in verschillende talen verschenen.
Lees verdernov
Arjen Mulder over De vriendschap van bomen
7 november 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
Bioloog Arjen Mulder vertelt hoe hij met bomen leerde communiceren. Eerst spontaan en, na een cursus bij een boomdruïde (een fysisch geograaf), doelgericht. Bomen blijken graag te communiceren, niet alleen met elkaar via hun onder- en bovengrondse netwerken, maar ook met dieren en mensen. Soms gebeurt dat via de stemming die ze oproepen. Soms reageren ze op vragen. Soms verdrijft een boom actief onze somberheid. De vriendschap, die het gevolg is van deze communicatie, komt van twee kanten. Nuchter beschrijft Mulder de ontdekking van een wereld die alleen te kennen is via gevoel, intuïtie en zelfkennis.
Lees verdernov
Marijn Kruk over Opstand en de opkomst van het populisme
14 november 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
In zijn boek Opstand analyseert Marijn Kruk de nationaal-populistische bewegingen die het politieke landschap in Europa en in de Verenigde Staten kleuren. Op tal van plaatsen kwamen populistische leiders aan de macht. De grote verkiezingswinst van Geert Wilders eind 2023 en de uitslag van de Europese verkiezingen laten zien dat dit moment allerminst voorbij is.
Lees verdernov
Jolande Withuis over Moeder, antimoeder
21 november 2024 / 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) / Zaadmarkt 112 Uitverkocht
Jolande Withuis groeide op in een communistisch gezin met een moeder die keihard werkte, zowel binnen- als buitenshuis, die financieel onafhankelijk wilde zijn en die haar dochter en zoon gelijkwaardig wilde opvoeden. Ze kwam klem te zitten tussen haar eigen professionele ambities en de toen dominante opvattingen over moeders en kinderen. De arbeidsverboden voor gehuwde vrouwen en voor communisten frustreerden haar diep, en ze was er vast van overtuigd dat intimiteit, koestering en troost kinderen zwak maken. In Moeder, antimoeder reconstrueert Jolande Withuis het leven van haar moeder en onderzoekt ze wat de opvoeding door deze krachtvrouw betekende voor haarzelf als dochter.
Lees verder