Agenda
feb
Douwe Draaisma over De man die zijn hoofd verloor
9 februari 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
/ Kerkhof 16 Uitverkocht
In de waanzin blijft het verstand juist intact, is een van de opmerkelijke conclusies van psycholoog en geheugenspecialist Douwe Draaisma in zijn nieuwe boek De man die zijn hoofd verloor. Psychiaters, neurologen en klinisch psychologen ontmoeten patiënten die de onmogelijkste dingen geloven. Dat ze van glas zijn. Dat ze in de hand van hun afgezette arm nog steeds een kopje geklemd houden. Dat ze twee jaar geleden zijn verdronken. Dat ze Christus zijn. De variatie is eindeloos – lijkt het. In werkelijkheid vormen wanen, fantoomervaringen en hallucinaties een mozaïek waarin patronen zijn te herkennen.
Lees verder

feb
Ewoud Kieft over Vechten voor democratie
22 februari 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
Jarenlang was Mein Kampf in Nederland een verboden boek. Een vergissing, meent historicus Ewoud Kieft, want als je de democratie weerbaar wilt maken, moet je haar zwakke plekken kennen. In zijn nieuwe boek Vechten voor democratie pleit Kieft tégen het denken in vijandbeelden en vóór een levendige democratische cultuur, waarin recht wordt gedaan aan frictie en conflicten, tegenstanders elkaar in loyale vijandschap bestrijden en wantrouwen weer gezond in plaats van destructief kan zijn. Eerder schreef Kieft Oorlogsenthousiasme en Het verboden boek, over de aantrekkingskracht van oorlog en het nazisme. Beide boeken werden genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.
Lees verder

mrt
Jolande Withuis over Vrouw en vrijheid
2 maart 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
In Vrouw en vrijheid (verschijnt 23 februari) maakt sociologe Jolande Withuis een rondgang langs onderwerpen als de biografie, borstkanker, geheim agenten, vrouwenvoetbal en werklust, en langs eigenzinnige vrouwen als Simone de Beauvoir, Jeanne Bieruma Oosting, Carry van Bruggen, Ana Pauker en Sylvia Plath. Tegelijk analytisch én persoonlijk neemt Withuis stelling tegen het identiteits- en diversiteitsdenken. Haar conclusie: pas als vrouwen zichzelf ontslaan van het streven ‘vrouwelijk’ te zijn, komt hun vrijheid nabij.
Lees verder

mrt
Boekenweek: Joep Dohmen over Iemand zijn
16 maart 2023 / 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) / Broederenkerkplein 2 Uitverkocht
Van 11 tot en met 19 maart 2023 is het weer Boekenweek, dit jaar met het thema ‘Ik ben alles’. Wij willen dat graag met u vieren met een lezing van levenskunstfilosoof en emeritus-hoogleraar ethiek en filosofie Joep Dohmen.
In zijn magnum opus Iemand zijn – Filosofie van de persoonlijke vorming onderzoekt Dohmen hoe we ons kunnen ontwikkelen tot zelfstandige en betrokken mensen. We leven in een ingewikkelde tijd. Er klinken zoveel stemmen en er is zoveel lawaai. Hoe kunnen we overeind blijven en onszelf bewaren?


mrt
Coen Hilbrink over De lange adem van Stalin
30 maart 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
Niet ver voorbij Wenen begint het ‘andere’ Europa, waar de adem van Jozef Stalin nog voelbaar is. Roemenen, Hongaren en Moldaviërs leven er met de nasleep van ‘het verdrag van Trianon’ en ‘de conferentie van Yalta’; dwangbevelen die na de wereldoorlogen door de overwinnaars zijn opgelegd. In zijn nieuwe boek De lange adem van Stalin. Roemenen, Hongaren en Moldaviërs op weg naar Europa (verschijnt begin maart) laat historicus Coen Hilbrink zien hoezeer de levens van gewone mensen door de grote geschiedenis van Europa zijn bepaald.
Lees verder

apr
Michel Dijkstra over het taoïsme
13 april 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
‘Hoe ontstaat een weg?’ – ‘Door hem te begaan!’ Dit dialoogje toont de kern van het taoïsme: volgens deze Chinese filosofie moet je de zin van het leven niet buiten of boven het aardse bestaan zoeken, maar juist er middenin. Tijdens zijn lezing toont Michel Dijkstra de schoonheid van de taoïstische levenskunst aan de hand van gedichten uit de mysterieuze Daodejing en met prozafragmenten uit de humoristische Zhuangzi. Dijkstra is specialist op het gebied van oosterse filosofie en westerse mystiek.
Lees verder

apr
Marjoleine de Vos over eten, wandelen en dichten
19 april 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht
Van groentefestijnen tot tafelmanieren, van de zin van pinda’s of eten met goede vrienden tot het levensgeluk dat een citroen je kan schenken. In haar nieuwe boek Een dolgelukkig Montessorivarken brengt Marjoleine de Vos het plezier van goed eten terug op tafel. Net als in haar filosofische wandelboekje Je keek te ver en in haar poëzie draait het bij De Vos vaak om één ding: aandacht voor het kleine en ogenschijnlijk onbeduidende. ‘Voel warmte op je neus, zie ’t vroege blad / van vlier. Je keek te ver. Dat wat je zoekt is hier.’
Lees verder

mei
Henk van der Liet over Knut Hamsun
11 mei 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16
De Noorse schrijver en Nobelprijswinnaar Knut Hamsun (1859-1952) brak in 1890 door met zijn roman Honger, een invloedrijk en nog altijd veel gelezen meesterwerk uit de wereldliteratuur. Henk van der Liet, emeritus-hoogleraar Scandinavische taal- en letterkunde en Hamsun-specialist, zal in zijn lezing de ontstaansgeschiedenis en de literaire kwaliteiten van Honger bespreken en aandacht besteden aan de bewogen levensloop van de schrijver. Hamsun werd op handen gedragen als een van de grootste schrijvers van Noorwegen en tot op het bot verguisd vanwege zijn collaboratie met de Duitse bezetter.
Lees verder
