Banner trap

Agenda

Kinderboekenweek met Yvonne Jagtenberg


11 oktober 2023 / 15.00 – 16.00 uur (aansluitend signeren)
 / Broederenkerkplein 2


Speciaal voor de Kinderboekenweek (4-15 oktober) organiseren we samen met de Bibliotheek een workshop met Yvonne Jagtenberg over haar Kinderboekenweekprentenboek Mijn huis is jouw huis, voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar.
Multitalent Yvonne Jagtenberg schreef en illustreerde meer dan vijftig prentenboeken, vaak over grappige en vooral eigenwijze personages als Hondje de enige echte, Balotje en hangbuikzwijn Herman. Ze won twee keer een Gouden Penseel.
In de Kinderboekenweek vertelt ze over haar nieuwe prentenboek en natuurlijk gaan de kinderen ook volop met potloden en papier aan de slag.

Lees verder
Kinderboekenweek met Yvonne Jagtenberg
Kinderboekenweek met Yvonne Jagtenberg


Hylke Speerstra over Testament van de ziel

12 oktober 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

In Testament van de ziel, de eerste roman van onze Friese chroniqueur Hylke Speerstra, volgen we twee oude mannen, beiden weduwnaar en jaren geleden naar Canada geëmigreerd. Ze ontmoeten elkaar bij toeval op een rodeofestival. Daar ontdekken ze dat ze een gezamenlijk verleden hebben: hun Friese jeugd. De een is getekend door de oorlog, de ander door armoedige en eenzame kinderjaren. In lange gesprekken vertellen ze elkaar over hun bewogen levens. Wat is hen overkomen? Wat heeft hen gemaakt tot wie ze zijn geworden? Alles gaat voorbij, maar het verleden niet – van die gedachte zijn al Speerstra’s boeken diep doortrokken.

Lees verder
Hylke Speerstra over <span>Testament van de ziel</span>Hylke Speerstra over <span>Testament van de ziel</span>

Frits van Oostrom over De Reynaert

25 oktober 2023 / 20.00 – 22.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
 / Broederenkerkplein 2 Uitverkocht

Van den vos Reynaerde geldt als hét meesterwerk van onze middeleeuwse letterkunde en misschien wel van de hele Nederlandse literatuur. Wat is het geheim van deze klassieker, die in elke tijd ook leest als een moderne roman, en die zoveel heeft betekend voor zovelen? Universiteitshoogleraar Frits van Oostrom geeft het antwoord in een weergaloos panorama van literatuur, geschiedenis en wetenschap. De Reynaert verscheen bij Van Oostroms afscheid van 40 jaar hoogleraarschap en is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Het is zijn meest persoonlijke boek en wordt door velen als de kroon op zijn werk beschouwd.

Lees verder
Frits van Oostrom over <span>De Reynaert</span>Frits van Oostrom over <span>De Reynaert</span>

Martin Bossenbroek over De Zanzibardriehoek

9 november 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

Historicus Martin Bossenbroek reconstrueert in De Zanzibardriehoek een onderbelichte geschiedenis: de slavenhandel tussen Afrika en de Arabische wereld tussen 1860 en 1900. Vanaf de 7de eeuw zijn naar schatting 14,5 miljoen Afrikanen naar het Midden-Oosten gevoerd, met een piek in de 19de eeuw. Op de slavenmarkt van Zanzibar werden 750 duizend mensen verkocht, van wie een groot deel op het eiland zelf dwangarbeid moest verrichten op de kruidnagelplantages. Net als in zijn bekroonde boek De Boerenoorlog schrijft Bossenbroek zijn verhaal dicht op de huid van de hoofdpersonen. Zijn boek is genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs.

Lees verder
Martin Bossenbroek over <span>De Zanzibardriehoek</span>Martin Bossenbroek over <span>De Zanzibardriehoek</span>

Marjoleine de Vos over En steeds is alles er

16 november 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

De wonderlijke stilte van de dode. Dat is het eerste waarover Marjoleine de Vos zich verwondert als ze het levenloze lichaam ziet van een man van wie ze zielsveel heeft gehouden. Er is geen warmte meer in dat lichaam, geen beweging, geen geruis van ademhaling, geen hart dat nog klopt. Er is alleen nog een omhulsel, een voor eeuwig zwijgend ding, waar je, als je je gêne overwint, tegenaan kunt praten. Hoe laat een onpeilbaar verlies zich vertalen? Laverend tussen verzet en berusting, ongeloof en relativering leidt De Vos de lezer langs de woorden en beelden die denkers en dichters over de dood hebben opgetekend. En steeds is alles er (verschijnt 9 november) is een intiem essay over het zoeken naar woorden voor het onzegbare.

Lees verder
Marjoleine de Vos over <span>En steeds is alles er</span>Marjoleine de Vos over <span>En steeds is alles er</span>

Joke Hermsen over Onder een andere hemel

23 november 2023 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

In haar nieuwe filosofische memoir Onder een andere hemel (verschijnt 26 september) onderzoekt filosofe Joke Hermsen het ambivalente menselijke verlangen naar geborgenheid en de lust om eropuit te gaan. Kunnen we wel voorgoed ergens thuis zijn? Waarom denken we soms alleen nog aan vertrekken? Hermsen analyseert deze vragen in een persoonlijk verslag en een boeiende dialoog met denkers en dichters als bell hooks, James Baldwin, Georges Perec, Gaston Bachelard, Martin Heidegger, Rainer Maria Rilke, Lou Andreas-Salomé, Ingeborg Bachmann en Maya Angelou.

Lees verder
Joke Hermsen over <span>Onder een andere hemel</span>Joke Hermsen over <span>Onder een andere hemel</span>

Inschrijven nieuwsbrief