Banner trap

Agenda

Michel Dijkstra over Japanse filosofie

4 april 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

In Japanse filosofie verkent Michel Dijkstra de drie grote Japanse denktradities: shintō, boeddhisme en confucianisme. Shintō leert je om je met het leven te verbinden en je geborgen te voelen in het hier-en-nu. Het boeddhisme wijst juist de weg van onthechting en acceptatie van de vergankelijkheid. Het confucianisme toont hoe je de staat harmonieus kunt ordenen en bovendien deugdzaam kunt besturen. Voor klassieke Japanse denkers zijn deze intellectuele tradities geen gescheiden werelden, maar vullen ze elkaar aan. Ze vormen één denkweg waarmee de mens zijn leven kan verfijnen en zijn verbinding met de wereld kan verdiepen.

Lees verder
Michel Dijkstra over Japanse filosofieMichel Dijkstra over Japanse filosofie

Kees Schuyt over Begrensde tolerantie

25 april 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16 Uitverkocht

Kees Schuyt, emeritus hoogleraar sociologie, schreef een intellectuele geschiedenis van het begrip tolerantie, vanaf de 16de eeuw tot in de toekomst. Hij verheldert complexe tegenstellingen als vrijheid van godsdienst versus religieuze intolerantie, politieke vrijheid versus alleenheerschappij en gelijke rechten van minderheden versus discriminatie. Schuyt laat zien hoe onmisbaar tolerantie is voor een democratische rechtsstaat en hoe de werken van Erasmus, Michel de Montaigne, Dirk Volkertsz. Coornhert, David Hume, John Stuart Mill, Hannah Arendt en vele anderen nog steeds tot inspiratie dienen.

Lees verder
Kees Schuyt over <span>Begrensde tolerantie</span>Kees Schuyt over <span>Begrensde tolerantie</span>

Eva Vriend over Het eiland van Anna

23 mei 2024 / 19.30 – 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) / Kerkhof 16

Lange tijd was Schokland een levendig visserseiland in de Zuiderzee. Tot de overheid in 1859 besloot om het eiland te ontruimen. Later, met de afsluiting en inpoldering, verdween het voorgoed van de kaart. Maar dit betekende allerminst het einde van het Schokker verhaal voor vele duizenden nazaten. In Het eiland van Anna (verschijnt 4 april) laat historica Eva Vriend zien hoe de geschiedenis generaties lang kan doorwerken. Aan de hand van vissersdochter Anna brengt ze het verdwenen eiland tot leven. Ze vertelt over de ontberingen, de vele overstromingen en de dramatische ontruiming. Maar bovenal gaat het over de zoektocht naar een ‘thuis’, ook als dit een eiland is dat allang niet meer bestaat.

Lees verder
Eva Vriend over <span>Het eiland van Anna</span>Eva Vriend over <span>Het eiland van Anna</span>

Inschrijven nieuwsbrief